Biserica de lemn din Lăpugiu de Jos

ro_hd_lapugiu_de_jos_wooden_church_50

Biserica de lemn din Lăpugiu de Jos

     Biserica de lemn din Lăpugiu de Jos, comuna Lăpugiu de Jos , județul Hunedoara a fost ridicată în anul 1765. Are hramul „Adormirea Maicii Domnului” și figurează pe noua listă a monumentelor istorice, cod LMI HD-II-m-A-03356.

Istoric și trăsături

Biserica de lemn, monument istoric, se numără printre puținele exemplare hunedorene semnalate în bibliografia de specialitate. Drept moment al existenței sale se poate lua anul 1765, aflat pe clopotul cel mic, vreme căreia îi corespunde și grafia pisaniei de pictură, ea înlocuind, în acel deceniu al VII-lea, bătrâna ctitorie, semnalată de conscripțiile anterioare. Iconografia prezentă în biserică reprezintă scene din ciclul hristologic, așternute pe registrul de la nașterea bolții, separate prin benzi colorate. Pe latura de sud: „S-au rugat Hristos în grădina cu hiclenie”, „Pilat și-au spalat mâinile de sânge nevinovat”, „Au adus pre Isus înaintea arhiereilor”. Pe latura de nord: „Punerea cununii de spini”, „Ducând Crucea la Golgota, lui Hristos”, „Învierea lui Hristos”. Aparent fără legatură, dar de fapt doveditoare a relațiior dintre comunitățile sătești, vom alătura prezenței aceluiași zugrav la Poieni și Lăpugiu, o alta prezență, din aceeași vreme și anume pe aceea a lăpugienilor la morile din Crivina, prezențe grefate pe un fundal comun istoric, politic, economic, social.

800px-ro_hd_lapugiu_de_jos_6ro_hd_lapugiu_de_jos_wooden_church_62 ro_hd_lapugiu_de_jos_wooden_church_61 4800px-ro_hd_lapugiu_de_jos_13 ro_hd_lapugiu_de_jos_12 ro_hd_lapugiu_de_jos_4 ro_hd_lapugiu_de_jos_wooden_church_50 ro_hd_lapugiu_de_jos_wooden_church_51